mgr Jadwiga Ryżka

Okulary i dieta

Jak pokazały wyniki badań przeprowadzonych przez firmę ASA, na problemy z oczami skarżymy się najczęściej latem, w dni słoneczne. Przebywając na słońcu zazwyczaj pamiętamy o skórze. Stosujemy mleczka, olejki i kremy z filtrami ograniczającymi szkodliwe promieniowanie UVA i UVB. Jednocześnie zapominamy o oczach, pozostawiając je bez żadnej ochrony. Może to grozić wieloma przykrymi konsekwencjami. Dlatego ważne jest, aby zadbać o narząd wzroku, zanim doraźne dolegliwości przekształcą się w poważne zdrowotne problemy, które mogą doprowadzić nawet do ślepoty!

Okulary i dieta

Zgubny wpływ ultrafioletu

Długotrwały brak ochrony przed słońcem może doprowadzić do poważnych zmian chorobowych. Powstające pod wpływem promieniowania UV cząsteczki o charakterze wolnych rodników są nierozerwalnie związane z rozwojem starczego zwyrodnienia plamki żółtej – AMD (Age-related Macular Disease). Chorobę tę uważa się za główną przyczynę utraty wzroku. Przy AMD w okolicy plamki żółtej, dochodzi do nieodwracalnych zmian siatkówki oka. W plamce żółtej znajduje się największe nagromadzenie fotoreceptorów. Do tego tylko w jej obrębie ulokowane są fotoreceptory o specjalnej strukturze, dzięki którym możemy widzieć barwy. Ogniskują się tam promienie światła i dlatego możliwe jest wyraźne widzenie obiektów, za którymi podąża nasz wzrok. Jest to więc jedno z najważniejszych miejsc w oku, które pozwala na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Skutkiem nieleczonego AMD jest całkowita utrata wzroku.

 

Do symptomów choroby należą zaburzenia widzenia w centralnym polu, postępujący spadek ostrości wzroku (zwłaszcza z bliska), niewielkie mroczki, deformacje obrazu oraz utrudnione rozróżnianie kolorów. Choć jednoznacznych przyczyn zwyrodnienia plamki żółtej jeszcze nie odkryto to wiadomo, że wpływają na nie m.in.:

  • wiek (największą liczbę zachorowań odnotowuje się wśród osób po 75. roku życia)
  • długotrwałe narażenie wzroku na intensywne światło
  • niedobór przeciwutleniaczy takich jak: witaminy E, C, beta-karoten, sele

Szkodliwy wpływ promieni słonecznych powiązany jest także z kataraktą, zaćmą, skrzydlikiem (będącym pogrubieniem spojówki w kształcie skrzydeł, prowadzącym do ograniczenia widzenia) i rakiem skóry wokół oczu.

Co przeszkadza najbardziej?

Jak wskazują wyniki badań, na problemy z oczami najczęściej skarżymy się w czasie przebywania na słońcu bez odpowiednich okularów przeciwsłonecznych. Niemal równie często dyskomfort odczuwamy długo czytając, pracując przy złym oświetleniu i przebywając w zadymionych pomieszczeniach. Badania dotyczące zdrowia oczu na grupie 1000 osób (przeprowadzone przez firmę ASA) wykazały, że:

  • mieszkańcy mniejszych miast oraz mężczyźni najczęściej doznają uczucia dyskomfortu związanego z zaburzeniami widzenia w trakcie przebywania za kierownicą
  • osobom zamieszkałym w większych miastach przeszkadzają najbardziej zadymione pomieszczenia. Najczęściej skarżą się na to w związku z dyskomfortem oczu osoby mające 35–55 lat
  • kobiety częściej niż mężczyźni odczuwają problemy w związku z przebywaniem na słońcu bez okularów, czytaniem, bądź pracą przy złym oświetleniu oraz pobytem w zadymionych miejscach
  • praca przy komputerze męczy wzrok najbardziej osobom od 45. do 65. roku życia

To, co można zrobić dla naszych oczu w okresie wiosenno-letnim, zawiera się w dwóch słowach: okulary i dieta. Osoby z jasnym kolorem tęczówek są bardziej narażone na szkodliwy wpływ promieniowania UV. Niemniej wszyscy, bez względu na kolor oczu, powinni zaopatrzyć się w okulary przeciwsłoneczne z filtrem o udokumentowanej skuteczności. Najlepszą ochronę zapewniają szkła brązowe, bursztynowe, zielone lub szare. Na okularach zawsze szukajmy oznaczenia CE, potwierdzające zgodność z europejskimi standardami bezpieczeństwa. Jak wynika z badań ASA, 41% respondentów nosi okulary przeciwsłoneczne i uważa ich stosowanie za działania zapobiegające problemom ze wzrokiem. Niestety, nawet szkła wyposażone w najlepsze filtry przeciw promieniowaniu UV nie gwarantują wystarczającej ochrony! Wielki wpływ na nasze zdrowie ma prawidłowa dieta. Udowodniono bezpośrednią zależność pomiędzy spożywaniem niektórych składników pokarmowych a prawidłowym funkcjonowaniem oka. Dobroczynnie na przebieg procesów związanych z widzeniem działają substancje pochodzenia roślinnego. Obecne w nich karotenoidy, antocyjany oraz cynk mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na AMD. Im więcej wymienionych składników dostarczymy w diecie przez całe życie, tym mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się tego schorzenia w wieku starszym. Badania epidemiologiczne wskazują wręcz na korelację pomiędzy niskim spożyciem karotenoidów (luteiny, likopenu) i zwiększonym ryzykiem wystąpienia AMD oraz katarakty. Zapewnienie organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników w optymalnych dawkach jest niezwykle trudne. Dlatego najbezpieczniej i najwygodniej będzie sięgnąć po odpowiedni suplement diety. Niepokojące jest, że aż 41% respondentów nie stosuje żadnej profilaktyki zapobiegającej utracie zdrowia oczu. Tylko 27% ankietowanych przyjmuje odpowiednie preparaty. Dobrze, gdy w ich składzie znajdą się:

  • luteina – karotenoid, który gromadzi się w plamce żółtej i soczewce. Stanowi ona naturalny filtr ochronny siatkówki przed promieniowaniem UVA i UVB. Wraz z astaksantyną odgrywa kluczową rolę w ochronie antyoksydacyjnej oka. Zabezpiecza też przed spadkiem pigmentów plamki żółtej
  • antocyjanozydy borówki czernicy – zwiększające napięcie żył, polepszające mikrokrążenie w siatkówce i naczyniówce oka
  • witaminy antyoksydacyjne (E, C) oraz cynk i selen – przeciwutleniacze niezbędne dla ochrony organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Szczególnie w starszym wieku dochodzi do zachwiania równowagi pomiędzy procesami powstawania i eliminowania ich, co może stać się przyczyną wielu zaburzeń, w tym związanych z procesem widzenia
autor: Marek Rybacki

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Miłość i dylematy

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Miłości erotycznej poświęca się u nas bardzo mało uwagi. Podnosi się kwestie związane z miłością do dzieci, rodziny i ojczyzny. Nasza obyczajowość nakazuje zachowania powściągliwe. ...

czytaj więcej

Żółty klejnot

Czerw 25, 2014 Ciekawostki

Historia spożywania soi sięga zamierzchłej przeszłości. Roślina ta znana jest ludzkości już od czterech tysięcy lat. Jako pierwsi zaczęli uprawiać ją Chińczycy. W Japonii ziarna ...

czytaj więcej
POKAŻ