Składniki na ciasto:
- 200 g mąki gryczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 200 g szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 8 szt. suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 g tartego sera mozzarella
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella. Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Twój komentarz