mgr Jadwiga Ryżka
28 Paź

Tarta ze szpinakiem

Gryczana tarta ze szpinakiem.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Składniki na farsz:

  • 200 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 szt. suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju 
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella. Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Twój komentarz




POKAŻ