mgr Jadwiga Ryżka
13 List

Zupa krem z dyni i batata

Pyszna jesienna zupa krem z dnii. W nowej odsłonie. 

Składniki:

  • dynia 400 g (1/2 małej sztuki)
  • batat 300 g (duża sztuka)
  • cebula 25g (1/2 sztuki)
  • imbir 10 g (kawałek)
  • czosnek 5g (ząbek)
  • masło klarowane (łyżka)
  • mleko kokosowe 30 g (3 łyżki)
  • sól, pieprz (szczypta)
  • bulion warzywny 400 g (2 niepełne szklanki)
  • dynia pestki 10 g (łyżka)
  • pietruszka liście 4 g ( 2 łyżeczki)

 

Sposób wykonania:

Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Batata obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę, imbir i czosnek obrać i posiekać. Dynię, cebulę i bataty podsmażyć na maśle klarowanym przez 2 minuty, mieszając. Dodać czosnek i imbir, smażyć razem przez 1 minutę. Doprawiać solą i pieprzem. Podlać bulionem. Zagotować i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, do miękkości. Liście pietruszki drobno posiekać. Zupę zmiksować z dodatkiem mleczka kokosowego. Podawać z pietruszką i pestkami dyni.

Twój komentarz




POKAŻ