mgr Jadwiga Ryżka
18 Gru

Pierniczki

Święta coraz bliżej. Z tej okazji dzielę się z wami przepisem na świąteczne pierniczki w wersji fit. 

Składniki na ok. 40 sztuk

  • 1 szklanka (120 g) zmielonych płatków owsianych,
  • 1 szklanka (40 g) otrąb pszennych,
  • 3 łyżki (75 g) miodu,
  • 1,5 łyżeczki (8 g) sody oczyszczonej,
  • pół paczki (10 g) przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek,
  • 1 jajo,
  • 1/3 szklanki (80 g) mleka.

 

Lukier:

  • 4 łyżki (40 g) ksylitolu zmielonego na puder,
  • 1 łyżka (10 g) soku z cytryny,
  • 1 łyżka (10 g) wody.

 

Sposób wykonania:

Zmielone płatki i otręby wysypać na stolnicę, dodać ciepły płynny miód i wymieszać dużym nożem. Ciągle siekając dodawać sodę i przyprawę, a gdy masa lekko ostygnie także jajko i oliwę. Wyrabiać dłońmi dolewając stopniowo mleko (może być tak, że będzie potrzebna mniejsza ilość niż w przepisie), aż masa będzie przypominała ciasto kruche. Po wyrobieniu przełożyć do miski i przykryć folią, aby nie wyschło i włożyć na noc do lodówki.

 

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

 

Do cukru dodać sok z cytryny i odrobinę wody, całość utrzeć do konsystencji lukru i dekorować pierniczki.

Twój komentarz




POKAŻ