mgr Jadwiga Ryżka
20 Gru

Pierogi z karpiem

Ta potrawa jest jedną z moich ulubionych potraw na stole wigilijnym. Czekam na nią z utęsknieniem cały rok.

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 2 szklanki (260 g) mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka (10 g) oliwy,
  • 4 łyżki (40 g) mleka,
  • 4 łyżki (40 g) wody,
  • szczypta soli.

 

Farsz:

  • 400 g fileta z karpia,
  • 1 (40 g) bułka kajzerka czerstwa,
  • 3 łyżki (30 g) mleka,
  • 1 mała (50 g) cebula,
  • 1 ząbek (4 g) czosnku,
  • 1/4 pęczka (5 g) natki pietruszki,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka (10 g) oliwy,
  • sól, pieprz biały

 

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąki.

 

Bułkę namoczyć w mleku. Rybę umyć, osuszyć i zmielić wraz z bułką. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Natkę i czosnek drobno posiekać. Cebulę, czosnek, natkę i jajo dodać do ryby, doprawić i wymieszać. Z przygotowanego farszu formować kulki wielkości orzecha. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, kłaść farsz i sklejać obie części.

 

Wodę zagotować z odrobiną soli, pierogi wrzucać na wrzątek, po wypłynięciu wyjmować łyżką cedzakową.

Twój komentarz




POKAŻ