mgr Jadwiga Ryżka
23 Gru

Makowiec

Prosty i szybki przepis na makowiec. Idealny dla zabieganych. 

Składniki na 10 porcji

Spód:

  • pół szklanki (60 g) płatków żytnich zmielonych,
  • pół kubka (75 g) jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1 (30 g) żółtko jaja,
  • 4 łyżki (40 g) siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia.

 

Masa:

  • 1 kostka (200 g) twarogu chudego,
  • 2 (60 g) białka jaja,
  • 12 łyżek (120 g) maku,
  • 3 łyżki (60 g) jogurtu naturalnego gęstego,
  • 1/10 (10 ml) opakowania stewii w płynie.

 

Sposób przygotowania:

    Proszek do pieczenia wymieszać ze zmielonymi płatkami, następnie z żółtkiem, jogurtem i siemieniem. Dokładnie wymieszać, a uzyskane ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremce sylikonowej o średnicy 22 cm, wyklejać po brzegi.

    Ser przetrzeć przez sitko, wymieszać z jogurtem, makiem i słodzikiem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto i piec przez około 50 minut w 170 stopniach.

 

Twój komentarz




POKAŻ