Składniki na 10 porcji
Spód:
- pół szklanki (60 g) płatków żytnich zmielonych,
- pół kubka (75 g) jogurtu naturalnego gęstego,
- 1 (30 g) żółtko jaja,
- 4 łyżki (40 g) siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia.
Masa:
- 1 kostka (200 g) twarogu chudego,
- 2 (60 g) białka jaja,
- 12 łyżek (120 g) maku,
- 3 łyżki (60 g) jogurtu naturalnego gęstego,
- 1/10 (10 ml) opakowania stewii w płynie.
Sposób przygotowania:
Proszek do pieczenia wymieszać ze zmielonymi płatkami, następnie z żółtkiem, jogurtem i siemieniem. Dokładnie wymieszać, a uzyskane ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremce sylikonowej o średnicy 22 cm, wyklejać po brzegi.
Ser przetrzeć przez sitko, wymieszać z jogurtem, makiem i słodzikiem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Masę wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto i piec przez około 50 minut w 170 stopniach.
Twój komentarz