Składniki:
- dynia 80 g
- ryż arbiorio 60 g
- bulion warzywny 250 ml
- cebula mała sztuka 60 g
- grzyby leśne zależy od upodobań między 70 g a 100 g
- wino białe wytrawne 40 ml
- mała gałązka świeżego rozmarynu około 10 cm
- ser cheddar 20 g
- masło 1 łyżka
- oliwa 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Patelnię rozgrzej dodaj masło, następnie podsmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby z dodatkiem rozmarynu, przypraw do smaku i odstaw do przestygnięcia.
Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj pokrojoną w drobną kostkę dynię. Smaż kilka minut. Podsmażoną dynię możesz przełożyć do podsmażonych grzybów i cebulki.
W garnku w którym smażyła się dynia podsmaż ryż aż, się stanie w połowie przeźroczysty (3-5 minut) UWAŻAĆ aby się nie przypalił. Następnie wlej wino, podkręć temperaturę na wyższą i pozostaw do całkowitego odparowania wina, zmniejsz temperaturę. Kolejno podlewaj ryż niewielkimi ilościami wywaru aby ryż mógł spokojnie wchłonąć wywar. Mieszając sporadycznie, aby się nie przypalił. W połowie zużytego wywaru dorzucić dynię z grzybami i cebulą którą wcześniej przygotowaliśmy. I kontynuuj podlewanie pozostałą ilością bulionu aż ryż zrobił się al dente w środku a kremowy z zewnątrz. Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem do smaku.
Gotowe risotto wyłóż na talerz udekoruj startym serem cheddar oraz rozmarynem.
Twój komentarz