mgr Jadwiga Ryżka
18 Wrze

Risotto z dynią i leśnymi grzybami

Dziś mam dla was propozycję na wykwintne danie z wykorzystaniem darów jesieni. 

Składniki:

  • dynia 80 g
  • ryż arbiorio 60 g
  • bulion warzywny  250 ml
  • cebula mała sztuka 60 g
  • grzyby leśne zależy od upodobań między 70 g a 100 g
  • wino białe wytrawne 40 ml
  • mała gałązka świeżego rozmarynu około 10 cm
  • ser cheddar 20 g 
  • masło 1 łyżka
  • oliwa 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

Patelnię rozgrzej dodaj masło, następnie podsmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby z dodatkiem rozmarynu, przypraw do smaku i odstaw do przestygnięcia.

 

Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj pokrojoną w drobną kostkę dynię. Smaż kilka minut. Podsmażoną dynię możesz przełożyć do podsmażonych grzybów i cebulki. 

 

W garnku w którym smażyła się dynia podsmaż ryż aż, się stanie w połowie przeźroczysty (3-5 minut) UWAŻAĆ aby się nie przypalił. Następnie wlej wino, podkręć temperaturę na wyższą i pozostaw do całkowitego odparowania wina, zmniejsz temperaturę. Kolejno podlewaj ryż niewielkimi ilościami wywaru aby ryż mógł spokojnie wchłonąć wywar. Mieszając sporadycznie, aby się nie przypalił. W połowie zużytego wywaru dorzucić dynię z grzybami i cebulą którą wcześniej przygotowaliśmy. I kontynuuj podlewanie pozostałą ilością bulionu aż ryż zrobił się al dente w środku a kremowy z zewnątrz. Pod koniec smażenia przypraw solą i pieprzem do smaku.

 

Gotowe risotto wyłóż na talerz udekoruj startym serem cheddar oraz rozmarynem. 

Twój komentarz




POKAŻ