Frytki z batatów:
Składniki:
- Batat 220g
- Oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)
- Przyprawa tymianek
Sposób wykonania:
Batat dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałki przypominające kształtem frytki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać na nią bataty. Polać je oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. przez 20 minut.
Dip czosnkowy:
Składniki:
- Czosnek 4g (1 ząbek)
- Jogurt grecki 50g (2 łyżki)
- Rukola 20g (garść)
Sposób wykonania:
Do małej miseczki przełożyć jogurt, posiekana rukolę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krewetki:
Składniki:
- Czosnek 4g (1 ząbek)
- Krewetki 120g
- Masło 5g (1 łyżka)
- Przyprawa chili 3g (1 łyżeczka)
- Rukola 20g (1 garść)
- Ser Parmezan 1 plaster (15g)
Sposób wykonania:
Krewetki rozmrozić (najlepiej w lodówce dzień wcześniej), w razie potrzeby obrać z pancerzy, oderwać głowy i oczyścić z jelit. Opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chili i podsmażać razem około 1 minuty. Dodać krewetki i smażyć je po jednej minucie z każdej strony. Odstawić z ognia, posypać parmezanem. Krewetki podawać na wcześniej położonej na talerzu rukoli.
Twój komentarz