mgr Jadwiga Ryżka
13 Luty

Frytki z batatów z krewetkami

Propozycja na romantyczną kolację we dwoje.

Frytki z batatów:

Składniki:

  • Batat 220g
  • Oliwa z oliwek 5g (1 łyżeczka)
  • Przyprawa tymianek

Sposób wykonania:

Batat dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałki przypominające kształtem frytki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przesypać na nią bataty. Polać je oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. przez 20 minut.

 

Dip czosnkowy:

Składniki:

  • Czosnek 4g (1 ząbek)
  • Jogurt grecki 50g (2 łyżki)
  • Rukola 20g (garść)

Sposób wykonania:

Do małej miseczki przełożyć jogurt, posiekana rukolę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Krewetki:

Składniki:

  • Czosnek 4g (1 ząbek)
  • Krewetki 120g
  • Masło 5g (1 łyżka)
  • Przyprawa chili 3g (1 łyżeczka)
  • Rukola 20g (1 garść)
  • Ser Parmezan 1 plaster (15g)

Sposób wykonania:

Krewetki rozmrozić (najlepiej w lodówce dzień wcześniej), w razie potrzeby obrać z pancerzy, oderwać głowy i oczyścić z jelit. Opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek, papryczkę chili i podsmażać razem około 1 minuty. Dodać krewetki i smażyć je po jednej minucie z każdej strony. Odstawić z ognia, posypać parmezanem. Krewetki podawać na wcześniej położonej na talerzu rukoli.

Twój komentarz




POKAŻ