mgr Jadwiga Ryżka
11 Kwie

Sałatka jajeczna z migdałami

Sałatka jajeczna w wiosennej odsłonie. 

Składniki na 4 porcje:

  • jajo - 200 g, 4 sztuki
  • szczypiorek 3 g, 3 łyżeczki,
  • migdały płatki - 10 g, 2 łyżeczki,
  • groszek zielony konserwowy - 110 g, 1/2 puszki,
  • rzodkiewka 100 g, pęczek
  • sałata rzymska 40 g, 8 liści,
  • marchew - 100 g, 2 sztuki,
  • jogurt naturalny - 300 g - 2 kubki,
  • pieprz czarny mielony - 2 g, szczypta,
  • sól - 2 g, szczypta
  • sok z cytryny - 10 g, łyżka.

 

Sposób wykonania:

Jajka ugotować, ostudzić i pokroić na ósemki, liście sałaty porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, marchew obrać i pokroić w słupki, Jogurt wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Rzodkiewkę wymieszać z marchewką i groszkiem, wyłożyć na liście sałaty, położyć jajka i polać sosem. Gotową sałatkę posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Twój komentarz




POKAŻ