mgr Jadwiga Ryżka
09 Kwie

Żurek w wersji light

Tradycyjna potrawa wielkanocna.

Domowy zakwas na żurek

Składniki:

  • Mąka razowa, typ 2000 100g 1/2 szklanki

  • Czosnek 5g 1 ząbek

  • Ziele angielskie 1g 2 ziarenka

  • Przyprawa pieprz czarny 1g 2 ziarenka

  • Liść laurowy 1g 2 listki

 

Sposób wykonania:

Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej przegotowanej wody.
Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.
 

 

Żurek w wersji light

Składniki:

  • Jajo gotowane 200g 4 sztuki

  • Bulion warzywny 2000g 2 litry

  • Kiełbasa z fileta z kurczaka 210g 3 sztuki

  • Przyprawa majeranek 10g 2 łyżeczki

  • Chrzan 3g 1 łyżeczka

  • Czosnek 5g 1 ząbek

 

Sposób wykonania:

Do bulionu warzywnego, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić. Następnie
stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Twój komentarz




POKAŻ