mgr Jadwiga Ryżka
26 List

Dlaczego lubimy mieszać smaki ?

Dobrze wiemy, że doskonale pasuje słodka cola z pizzą czy gorzka czekolada z chilli. 

 

😋😋Dobrze wiemy, że doskonale pasuje słodka cola z pizzą 🥤🍕 czy gorzka czekolada z chilli🍫🌶🌶.
 
👉Jeżeli smaki produktów w jednym daniu są zbliżone, dochodzi do silniejszego "zmęczenia" neuronów w mózgu, przez co jedzenie szybciej przestaje sprawiać nam przyjemność 😕😕. Wtedy jedzenie zaczyna być po prostu mdłe.🤢
 
👉Jeżeli jednak będziemy przeplatać tonacje smakowe przyjemność jedzenia znacznie się wydłuży bo energia odczuwania smaków rozłoży się na różne obszary w mózgu😋😋.
‼️Niestety taki przeciwstawny sposób łączenia doznań smakowych powoduje, że jesteśmy w stanie pochłonąć dwa razy tyle kalorii‼️.
 
#jadwigaryżkanowinki #dietetykkliniczny #żywiec #skoczów #makówpodhalański

Twój komentarz




POKAŻ