mgr Jadwiga Ryżka
30 Marz

Rolada szpinakowa

Przekąska wielkanocna.

Składniki: 

  • 350 g szpinaku mrożonego
  • 3 szt jaja klasy L
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g kremowego serka chrzanowego 
  • 2 łyżki koperku

 

Sposób wykoniania:

Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje.
Odstawić do wystygnięcia.

Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową.

Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm).                                      Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić.

Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h.

Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5cm plastry.

 

Twój komentarz




POKAŻ