mgr Jadwiga Ryżka
10 Luty

Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. 

Składniki:

  • 3 małe sztuki papryki kolorowej (390 g) 93 kcal
  • 200 g ciecierzycy z puszki lub słoika (pół puszki) 328 kcal
  • 1 duża cebula (90 g) 24 kcal
  • 4 duże pieczarki (180 g) 27 kcal
  • 200 g passaty pomidorowej 48 kcal
  • suszone pomidory w oleju (4 szt - 80 g) 170 kcal
  • przyprawy

 

Sposób wykonania:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, pssatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).

 

Kaloryczność podanej porcji: 690 kcal

Twój komentarz




POKAŻ