Składniki:
- Jaja - 1 sztuka,
- Filet z kurczaka - 1 porcja, 100 g,
- Groszek zielony konserwowy - 1 łyżka,
- Liść laurowy, ziele angielskie - 1 sztuka,
- Marchew - 1 sztuka,
- Seler korzeniowy - 1 plaster,
- Żelatyna - 1 łyżeczka, ok. 10 g,
- Sok z cytryny - 1 łyżka.
Sposób wykonania:
Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar ostudzić i przecedzić. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.
Kaloryczność podanej porcji: 230 kcal
Twój komentarz