mgr Jadwiga Ryżka
15 Kwie

Galaretka z kurczaka z jajkiem i groszkiem

Polecam spróbować w tegoroczne święta wielkanocne. 

Składniki:

  • Jaja - 1 sztuka,
  • Filet z kurczaka - 1 porcja, 100 g,
  • Groszek zielony konserwowy - 1 łyżka,
  • Liść laurowy, ziele angielskie - 1 sztuka,
  • Marchew - 1 sztuka,
  • Seler korzeniowy - 1 plaster,
  • Żelatyna - 1 łyżeczka, ok. 10 g,
  • Sok z cytryny - 1 łyżka.

 

Sposób wykonania:

Jajka ugotować. Warzywa obrać i razem z mięsem włożyć do garnka. Zalać dwoma szklankami wody i gotować około 30 minut. Wywar ostudzić i przecedzić. Mięso pokroić w plasterki, marchewkę w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1 niepełnej szklance gorącego wywaru i przestudzić. Mięso, jajko, groszek i marchewkę umieścić w małej miseczce, zalać żelatyną i odstawić do stężenia. Gotową galaretę polać sokiem z cytryny.

 

Kaloryczność podanej porcji: 230 kcal 

Twój komentarz




POKAŻ