Składniki na (3 porcje)
ok. 250 g makaronu pełnoziarnistego (ma większą wartość odżywczą niż tradycyjny pszenny)
300 g brukselek
5 płaskich łyżek śmietany 12%
2/3 sera feta (resztę można wykorzystać do sałatki np. greckiej )
3 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Brukselki opłukać. Usunąć uszkodzone liście. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min.
- Nagrzać piekarnik do 180°C.
- Ser pokroić w kostkę.
- Makaron odcedzić. Dodać przekrojoną na pół brukselkę, ser feta, śmietanę i starty czosnek. Wymieszać.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na ok. 15 min.
Twój komentarz