mgr Jadwiga Ryżka
14 Sty

Makaron z brukselkami

Obiad gotowy w mniej niż 30 mint. 

Składniki na (3 porcje)

  • ok. 250 g makaronu pełnoziarnistego (ma większą wartość odżywczą niż tradycyjny pszenny)

  • 300 g brukselek

  • 5 płaskich łyżek śmietany 12%

  • 2/3 sera feta (resztę można wykorzystać do sałatki np. greckiej )

  • 3 ząbki czosnku

 

Sposób wykonania:

  1.  Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2.  Brukselki opłukać. Usunąć uszkodzone liście. Wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 5 min.
  3.  Nagrzać piekarnik do 180°C.
  4.  Ser pokroić w kostkę.
  5.  Makaron odcedzić. Dodać przekrojoną na pół brukselkę, ser feta, śmietanę i starty czosnek. Wymieszać.
  6.  Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na ok. 15 min.

Twój komentarz




POKAŻ