mgr Jadwiga Ryżka
09 Luty

Pizza z patelni

Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Składniki:

  • Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
  • Drożdże 2 g (2 g) 2 kcal
  • Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 223 kcal
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 88 kcal
  • Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 17 kcal
  • Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 19 kcal
  • Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 2 kcal
  • Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 3 kcal
  • Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal
  • Ser mozzarella półtłusty 30 g (30 g) 76 kcal
  • Sól 1 szczypta (0,25 g) -
  • Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 27 kcal
  • Woda pół szklanki (110 g) -

 

Sposób wykonania:

Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

Twój komentarz




POKAŻ