Składniki:
- Opakowanie (1 kg) - twarogu sernikowego
- 1 mała paczka (120g) - biszkoptów
- 500 g - truskawek świeżych/mrożonych
- 1 szt (75 g) galaretki truskawkowej
- 2 łyżki (16g) - Żelatyny
- 1/2 szklanki (110g) mleka 1,5 %
- 15 łyżek (150g) - śmietanki 30%
- 3/4 szklanki (150 g) Ksylitolu/erytrolu
- kilka kropel - aromatu waniliowego
Sposób wykonania:
Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami
masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.
Ciasto na 10 kawałków
Kaloryczność jednej porcji: 270 kcal
Twój komentarz