mgr Jadwiga Ryżka
06 Kwie

Sernik na zimno z truskawkami

Ciasto bez piekarnika.

Składniki: 

  • Opakowanie (1 kg) - twarogu sernikowego
  • 1 mała paczka (120g) - biszkoptów
  • 500 g - truskawek świeżych/mrożonych
  • 1 szt (75 g) galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki (16g)  - Żelatyny
  • 1/2 szklanki (110g) mleka 1,5 %
  • 15 łyżek (150g) - śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki (150 g) Ksylitolu/erytrolu 
  • kilka kropel - aromatu waniliowego 

 

Sposób wykonania:

Galaretkę przygotować według przepisu, odstawić. Biszkoptami wyłożyć tortownicę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić wcześniej namoczoną żelatynę. Substancję słodzącą, twaróg, śmietankę i aromat wymieszać. Przestudzona żelatynę zahartować kilkoma łyżkami
masy twarogowej, następnie wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji), delikatnie wymieszać i wylać do tortownicy. Włożyć do lodówki na pół godziny, następnie ozdobić truskawkami, wylać na wierzch galaretkę i wstawić ponownie do całkowitego stężenia.

 

Ciasto na 10 kawałków 

Kaloryczność jednej porcji: 270 kcal 

Twój komentarz




POKAŻ