mgr Jadwiga Ryżka
26 Wrze

Dlaczego warto jeść zupy ?

Mimo, że za oknem wciąż wyjątkowe ciepłe dni jak na tę porę roku. To już za niedługo przywitamy, polską złotą jesień .

W tym okresie każdy z nas szuka sposobu na rozgrzanie organizmu, ale także na wzmocnienie odporności.

🍵 Z pomocą przychodzą nam właśnie ZUPY.

A dlaczego?

Mają wiele zalet, na przykład:

🥣sycące - gotowane na bulionach warzywnych, chudych drobiowych/wołowych z dodatkiem dużej ilości warzyw mają niską gęstość energetyczną i są bardzo sycące😋

🥣odżywcze- zupy są bogactwem witamin, składników mineralnych i błonnika. Dla wielu zupa to główne źródło warzyw w diecie🥦🌽🥕

🥣rozgrzewające - jako kolorowy dodatek do obiadu czy na kolację doskonale ogrzewają gdy za oknem zimno i szaro🌧

🥣świetnie nawadniają - jesienią i zimą pijemy zdecydowanie mniej płynów niż w gorące lato, zupa może być świetnym sposobem na dodatkowe wypijane płyny w ciągu dnia🫗

🥣sezonowe - można je wykonać z sezonowych warzyw - krem z dyni, zupa grzybowa czy krem z cukinii - tanie i łatwe w przygotowaniu i w dodatku z najsmaczniejszych i aromatycznych składników🎃🍆🫑.

#jadwigaryzkanowinki #zupy #dietetykkliniczny #skoczow #zywiec #suchabeskidzka #andrychow

Twój komentarz




POKAŻ